Fluo Fons en Fluo Fleur vormen samen met enkele andere leerkrachten en ouders de werkgroep ‘Verkeer’. Enkele keren per jaar komen ze ook samen met de WVVZ (Werkgroep Veilig Verkeer Zandhoven) om de verkeersveiligheid om en rond onze scholen te bespreken. Op school zelf organiseren ze verschillende acties voor onze leerlingen (ouders) om zo de nodige aandacht aan verkeersveiligheid te geven en te sensibiliseren. We zorgen ervoor dat kinderen op het einde van de lagere school alle nodige verkeersvaardigheden onder de knie hebben zodat ze zich zelfstandig op een veilige manier in het verkeer kunnen begeven.

In het schooljaar 2015-2016 heeft onze werkgroep heel wat inspanningen geleverd om van Verkeersopvoeding een hot topic te maken in onze school.  Deze inzet heeft geleid tot het behalen van het eerste deellabel van het 10 op 10 project voor verkeersactieve scholen.

Met de bijhorende subsidie hebben wij een heus verkeersparcours op onze speelplaats laten markeren.  Dit parcours wordt zowat dagelijks gebruikt door onze kleuters die er naar hartelust op kunnen fietsen en wekelijks door alle klassen voor de  praktische verkeerslesjes in een beschermde omgeving.

Al vlug was heel ons schoolteam doordrongen van het belang van een goede verkeersopvoeding.  Zo hebben wij in het schooljaar 2016-2017 nog meer ingezet op praktijklessen en dat resulteerde in het behalen van het tweede deellabel van het 10 op 10 project voor verkeersactieve scholen.  Daar zijn wij dan ook terecht trots op, de subsidies die wij daarmee hebben gekregen van de Provincie Antwerpen gebruikten wij om heel wat uitbreidingsmaterialen te financieren, waarmee wij onze verkeerslessen nog meer op de praktijk kunnen afstemmen. Zo kochten wij verkeerskoffers aan met oefenmateriaal voor zowel de lagere school als voor onze kleuters. Daarnaast kozen wij ervoor om ons verkeersparcours te vervolledigen met echte voorsorteervakken, werkende verkeerslichten en verschillende mobiele verkeersborden. Voor de kleinsten voorzagen wij inklappedalen om al van heel jong veilig te leren fietsen en voor de groteren een volledige klasset fietshelmen zodat iedereen steeds veilig mee op fietsuitstap kan.

In het schooljaar 2018-2019 gingen wij nogmaals voluit met ons ganse schoolteam, aangevuld met enkele enthousiaste verkeersouders voor een jaar vol praktijklessen. De leerkracht LO werd extra ingezet en het aantal praktijklessen werden opgevoerd. Dit resulteerde in felicitaties van de jury bij het afleggen van het grote fietsexamen door onze laatstejaars. Zo werd de inzet van ons schoolteam extra beloond en mochten wij met trots het derde en laatste deellabel van het 10 op 10 project in ontvangst nemen. Met de subsidies welke wij van de Provincie Antwerpen voor het derde jaar op rij hebben mogen ontvangen, kochten wij een aantal loopfietsen voor onze kleuters en een heuse fietskoffer voor onze lagere schoolkinderen, zo fietsen zij straks super veilig naar het middelbaar!

Leefschool ‘t Zandhofje is met trots een verkeersactieve school!